Ana Sayfa
Osamer Dijital Beşeri Bilimler Atölyesi'nden Yeni Projeler

OSAMER Dijital Beşeri Bilimler Atölyesi'nden yeni projeler

2021 yılında Harun Çimke’nin çevirisiyle yayımlanan "Osmanlı ve Avrupa Topraklarında BeÅŸ Gürcü Seyyah ve Seyahatnameleri (XVIII. ve XIX. Yüzyıl)" adlı eser, içerdiÄŸi seyahatnameler ile büyük ilgi görmüÅŸtür. Bu kıymetli eser, Osmanlı ve Avrupa coÄŸrafyasında geziler yapmış beÅŸ Gürcü seyyahın 18. ve 19. yüzyıllardaki izlenimlerini ve deneyimlerini kapsamaktadır.

Bu seyahatnameler, Osmanlı AraÅŸtırmaları Merkezi (OSAMER) Dijital BeÅŸeri Bilimler Atölyesi'ndeki öÄŸrencilerimiz tarafından dijital ortamda yeniden yorumlanmış ve Knightlab StoryMaps JS kullanılarak haritalandırılmıştır. Bu çalışma öÄŸrencilerimizin atölyede aldıkları eÄŸitimi uygulamalı olarak pekiÅŸtirmelerinin yanı sıra, tarihi metinleri modern teknoloji ile buluÅŸturarak daha geniÅŸ kitlelere ulaÅŸmasını saÄŸlamıştır.

Haritaların incelenmesi, yalnızca tarihi ve coÄŸrafi bilgiler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı ve Avrupa topraklarındaki kültürel etkileÅŸimleri de gözler önüne sermektedir. ÖÄŸrencilerimizin özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu dijitalleÅŸtirilmiÅŸ haritalar, tarih ve coÄŸrafya meraklıları için önemli bir kaynak teÅŸkil etmektedir.

Özge Akcan’ın hazırladığı "Sulhan Saba Orbeliani'nin Avrupa Seyahati" çalışmasına ulaÅŸmak için tıklayın:

Sulhan Saba Orbeliani'nin Avrupa Seyahati

Rabiya Arslan’ın hazırladığı "Timote GabaÅŸvili’nin Seyahati" baÅŸlıklı çalışmasına ulaÅŸmak için tıklayın:

Timote GabaÅŸvili’nin Seyahati

Stajyerlerimiz Hanife Küçük ve Emin Çankaya tarafından hazırlanan “Ä°ona GedevaniÅŸli’nin Seyahat Haritası” baÅŸlıklı çalışmasına ulaÅŸmak için tıklayınız:

Ä°ona GedevaniÅŸli’nin Seyahat Haritası

ÖÄŸrenci asistanlarımız Nihat Efe Dokumacı ve Rumeysa Dobra’nın hazırladığı “Giorgi Eristavi’nin Avrupa Seyahati’ne ulaÅŸmak için tıklayınız:

Giorgi Eristavi’nin Avrupa Seyahati

FotoÄŸraflar