Ana Sayfa
Osmanlı Bilimi Sempozyumu
Sempozyum Çağrı Metni

Osmanlı Bilimi Sempozyumu (4-5 Aralık 2019)

XIV. yüzyılın başında küçük bir Türkmen beyliÄŸi olarak ortaya çıkan ve kadim medeniyetlerin merkezi Akdeniz havzasında hüküm süren Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu, altı asır ayakta kalmayı baÅŸararak Türk-Ä°slam dünyasının en uzun ömürlü ve en güçlü devleti olmuÅŸtur. Bu baÅŸarının altında hiç ÅŸüphe yok ki Osmanlıların inÅŸa ettikleri kendine has medeniyetin önemli bir rolü vardır.

Her medeniyet, kendinden öncekilerden ve çaÄŸdaşı farklı havzalardaki birikimlerden yararlanarak ortaya çıkar. Osmanlılar da Ä°slam medeniyetinden tevarüs ettikleri birikimi koruyup zenginleÅŸtirmiÅŸler, buna Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanan coÄŸrafyadan aktardıkları tecrübeleri de dahil ederek yeniden yorumlamışlardır. Bu medeniyetin oluÅŸmasında XV. yüzyıldan itibaren Avrupa’yla temasların etkilerini de göz ardı etmemek gerekir.

Bilim ve teknolojide mesafe kaydetmeden bir medeniyet inÅŸasından söz edilemez; nitekim Osmanlı medeniyetini meydana getiren temel unsurların başında da bilim ve teknoloji gelmektedir. Ancak Osmanlı bilimi, Türk tarihçiliÄŸinde üzerinde en az  durulan konulardan biri olduÄŸu gibi dünyadaki bilim tarihi çalışmaları içinde de hak ettiÄŸi yeri alamamıştır. Son yıllarda bu eksikliÄŸi gidermek için bir çaba gösterilmekle beraber heyecan verici bir yoÄŸunluÄŸa ulaÅŸtığı söylenemez. Bu sebeple Sakarya Üniversitesi Osmanlı AraÅŸtırmaları Merkezi (OSAMER) olarak bir sempozyum tertip edilmesine karar verilmiÅŸtir.

Ömrünü Ä°slam bilim ve teknoloji tarihi konusundaki çalışmalara adayan ve ortaya koyduÄŸu eserlerle bu alana çok büyük katkıları olan merhum Prof. Dr. Fuat SEZGÄ°N anısına düzenlediÄŸimiz bu sempozyumda; Osmanlıların devraldığı bilimsel miras, Osmanlı biliminin klâsik Ä°slam bilim geleneÄŸi içerisindeki yeri, Batı bilim ve teknolojisinin Osmanlı bilim dünyasına tesiri, Osmanlı biliminin tarihsel seyri gibi konular baÅŸta olmak üzere Osmanlı bilimi hakkında yapılacak araÅŸtırmaların bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır.

Sempozyum Dili: Türkçe

Bildirilerin Basımı: Sempozyumda sunulacak olan bildiriler için özet kitapçığı basılacaktır. Buna ek olarak sunulan bildiriler editöryal süreçten geçtikten sonra kitap bölümü olarak yayınlacaktır.

 

Konu Başlıkları:

Uygulamalı Bilimler (Tıp, Eczacılık, Ziraat, Mühendislik, Mimarlık vb.)

Fen Bilimleri ( Fizik, Kimya, Matematik, Astonomi vb.)

Coğrafya, Haritacılık ve Denizcilik

Osmanlı’da Bilim Tarihi Çalışmaları

Osmanlı Biliminin OluÅŸmasında Siyasi, Sosyal, Çevresel ve Entelektüel Etkenler

Osmanlı Biliminin Diğer Medeniyetlerle İlişkisi (Kaynaklık ve Etkileşim)

Osmanlı Bilimi Araştırmalarının Kaynakları

Osmanlı’da Bilim EÄŸitimi

Alet-Edevat (Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Mimarlık, Kimya, Ziraat vb. alanlar)