Ana Sayfa
Yayınlar
Klasikten Moderne Osmanlı Ekonomisi

Klasikten Moderne Osmanlı Ekonomisi

Osmanlı İktisat Tarihine Derinlemesine Bir Bakış.

GeçmiÅŸin en uzun ömürlü devletlerinden birini kurarak onu, Orta Zaman sonlarından Yakın ÇaÄŸ baÅŸlarına dek taşımayı baÅŸaran Osmanlıların hikayesi, benzerine az rastlanan bir serüvendir. Köklü deÄŸiÅŸimlerin ve buhranların yaÅŸandığı çaÄŸları büyük bir dirayetle aÅŸarak, ÅŸaşılacak derecede uzun süre var olmayı baÅŸaran bu Akdeniz imparatorluÄŸunun emsalsiz bir tecrübeyi miras bıraktığı muhakkaktır.

KuruluÅŸta kadimden tevarüs ettiÄŸi gelenekle yoÄŸrulan imparatorluk, zaman içinde iç dinamiklerle kendini yenilemiÅŸ ve çözülme emarelerinin hissedildiÄŸi andan itibaren yeni bir yapılanma sürecine girmiÅŸtir. Tanzimat, sözkonusu sürecin yoÄŸun olarak yaÅŸandığı bir dönemdir. Ä°mparatorluÄŸun klasikten moderne doÄŸru seyreden tarihi yolculuÄŸunu ekonomik açıdan anlamaya dönük araÅŸtırmaların derlenmesinden meydana gelen bu kitap hem klasik hem de Tanzimat dönemindeki süreklilik ve deÄŸiÅŸimi iktisadi açıdan resmetmektedir.

Üretim, pazarlama, iktisadi yönetim, parasal iliÅŸkiler, ekonomik faaliyetler, ormanlar ve madenler gibi konulara odaklanan çalışmanın bölümleri sırasıyla; "Mali Düzenlemeler ve Uygulamalar", "Para ve Mal Ticareti", "Kredi Arzı ve Rekabetçi Dayanışma", "Yerin Hem Altından Hem Üstünden Nemalanmak: Madenler ve Ormanlar" ve "Zanaatkarlardan Satıcılara: Üretim ve Pazarlama" baÅŸlıklarını taşımaktadır.

Kitap boyunca, incelenen farklı konular üzerinden Osmanlı ekonomisine dair bir panorama sunulmakta ve tarihi deÄŸiÅŸim çizgileri ele alınmaktadır. Dolayısıyla bu kitap, Osmanlıların süreklilik ve deÄŸiÅŸime dair tecrübelerini iktisadi perspektiften anlamak isteyenler için önemli bir kılavuz olma iddiasındadır.

FotoÄŸraflar