Çağrı Metni

Ä°nsan-olay-zaman-mekânla baÄŸları sebebiyle ele aldıkları konular ve dil ile olan münasebetleri bakımından tarih ve edebiyat disiplinlerinin birbirleriyle iliÅŸkileri çeÅŸitli yönlerden araÅŸtırılmaya ve tartışılmaya muhtaçtır.

Edebiyat var olduÄŸu zamanın sosyal, siyasal ve kültürel izlerini yansıtırken, hammaddesi dil olan tarih de edebi bir nitelik kazanma eÄŸilimindedir. Tarih ve edebiyatın “belirlenmiÅŸ” sınırlarını yekdiÄŸerine doÄŸru geniÅŸletmek, olgu ve kurmaca arasında epistemolojik kesiÅŸme ve geçiÅŸlilikleri gündeme getirir.

Endüstri devrimiyle birlikte disiplinler arasında yükselen duvarlar, dijital devrim sonrasında ortaya çıkan günümüz iletiÅŸim toplumunun meydan okuması ile karşı karşıyadır. Sosyal medya ve bilgi teknolojileri yeni bir zihinsel inÅŸa sürecini gündeme getirmekte, kurmaca ve hakikat arasındaki çizgi belirsizleÅŸmektedir. Sosyal bilimlerde de mesafeler daralmakta, disiplinler arası çalışmalar önem ve ağırlık kazanmaktadır.

Bu sebeple yakın dönemlerde tarihî söylem ile edebî söylem arasındaki iliÅŸkiyi sorgulayan ve dilin anlam kurucu rolüne vurgu yapan yaklaşımlar bu iki alanın ve aralarındaki iliÅŸkinin yeniden düÅŸünülmesini zorunlu kılmıştır.  Genelde tarih ve edebiyat, özelde ise Osmanlı tarihi ve Türk edebiyatı iliÅŸkisine dair teorik problemler üzerinde yapılacak çalışmalara ve konuyla ilgili yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu baÄŸlamda Sözün Tarihi-Tarihin Sözü: Tarih ve Edebiyat Arasında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu’nun amacı, edebiyat ve tarih disiplinleri arasındaki teorik ve aktüel etkileÅŸimin ve iliÅŸkinin kuÅŸatıcı bir ÅŸekilde ortaya konulmasıdır. Akademik tarih ve edebiyat araÅŸtırmalarının giderek büyüyen kesiÅŸim kümesine bilimsel bir platformda mercek tutularak yeni bilgi ve yorumlar sunulması ve farklı görüÅŸler ortaya konulması beklenmektedir. Böylelikle tarih yazımı ve edebiyatın iliÅŸkisi üzerine Türkçe literatürde hissedilen eksikliÄŸin bir nebze de olsa giderilmesi umulmaktadır. 

Sempozyum Dili Türkçe

Konu Başlıkları

Edebiyat Tarihinde Usul ve Problemler

Tarih ve Edebiyat Araştırmalarının Ortak Kaynakları

Tarih ve Edebiyat AraÅŸtırmalarında Süreli Yayınlar ve ArÅŸiv

Tarih ve Edebiyat AraÅŸtırmaları Açısından Dil

Tarihi Metinlerin EdebiliÄŸi

Roman ve Tarih

Åžiir ve Tarih

Hatırat, Günlük, Mektup

Ütopyalar ve Distopyalar

Harp Edebiyatı ve Tarih

Seyahat Edebiyatı ve Tarih

Tarih ÖÄŸretiminde Edebi Metinler

Edebiyat ÖÄŸretiminde Tarihi Metinler

Kanon, Edebiyat ve Tarih

Yeni Tarihselcilik ve Edebiyat

Tarihsel Eleştiri Kuramı ve Uygulamaları

Ä°deoloji, Tarih ve Edebiyat

Hafıza, Tarih ve Edebiyat

Mekân, Tarih ve Edebiyat

Filoloji, Tarih ve Edebiyat

CoÄŸrafya, Tarih ve Edebiyat

Sosyoloji, Tarih ve Edebiyat

Psikoloji, Tarih ve Edebiyat

Popüler Kültür, Tarih ve Edebiyat

Sözlü ve Yazılı Kültür

Gelenek, Modernizm, Postmodernizm

FotoÄŸraflar