Hakkımızda

Sakarya Üniversitesi Osmanlı AraÅŸtırmaları Merkezi (OSAMER) Osmanlı dönemine ait sosyal, siyasi, ekonomik, dini ve kültürel yapılara dair bilimsel araÅŸtırmalar yapmak ve bunların komuoyuyla paylaşılması amacıyla kurulmuÅŸ uygulamalı bir araÅŸtırma merkezidir. Bu çerçevede OSAMER, kuruluÅŸ aÅŸamasında ilk olarak Uluslararası Osmanlı AraÅŸtımaları baÅŸlıklı bir kongre düzenlemiÅŸtir.

Merkezin Amaçları;

• Osmanlı dönemini sosyal, siyasi, ekonomik, dini ve kültürel açılardan derinlemesine ele alan araÅŸtırmalar yapmak ve yaptırmak.
  • Tarihsel tecrübeden yararlanılarak Türkiye'nin bugünkü siyasi, sosyal ve kültürel sorunlarını anlamaya ve çözümler üretmeye katkı saÄŸlamak.
  • Üniversitede farklı alanlarda çalışan akademisyenleri bir araya getirerek sinerji oluÅŸturmak ve Osmanlı araÅŸtırmalarına dinamizm kazandırmak.
  • Türkiye'de Osmanlı araÅŸtırmalarına yönelik farkındalığı, bilinç ve bilgi düzeyini geliÅŸtirmek; bu çerçevede kurs, seminer, kongre, sempozyumlar ve sertifika programları düzenlemek; lisansüstü programlar yürütmek; araÅŸtırma ve incelemeler yapmak üzere yurt dışına gidecek bilim insanlarına destek saÄŸlamak.
  • Ulusal ve uluslararası kuruluÅŸlar ile iÅŸbirliÄŸi yaparak amaçlar doÄŸrultusunda organizasyonlar gerçekleÅŸtirmek ve gerektiÄŸinde bu kuruluÅŸlara danışmanlık yapmak.
  • Uzun bir tarihi geçmiÅŸi birlikte yaÅŸamış ve ortak bir kültürü paylaÅŸmış olan toplumların birbirlerini daha iyi tanımalarına ve ortak hareket etmelerine zemin oluÅŸturacak çalışmalar yapmak.

Merkezin Faaliyet Alanları;

• Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'na dair ulusal ve uluslararası düzeylerde araÅŸtırmalar yapmak.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel kongre, sempozyum, çalıştay, panel, konferans ve seminerler düzenlemek.
  • Ulusal ve uluslararası nitelikte projeler üretmek.
  • Yurt içi ve yurt dışında Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu ile alakalı olarak yapılmış akademik çalışmalardan herkesin ulaÅŸabileceÄŸi bir veri tabanı oluÅŸturmak.
  • Bilimsel dergi ve bülten çıkarmak, nitelikli kitaplar yayınlamak.
  • Yüksek lisans ve doktora programları açmak.
  • Konuyla ilgili çalışmalarda bulunan diÄŸer ulusal ve uluslararası, özel ve kamu kuruluÅŸlarıyla iÅŸbirliÄŸi imkânlarını araÅŸtırmak ve ortak çalışmalar yapılmasını saÄŸlamak; araÅŸtırma sonuçlarını kamu ve özel sektör kurum ve kuruluÅŸları ile araÅŸtırmacıların faydalanmasına sunmak.
  • Merkez yönetim kurulunun belirleyeceÄŸi diÄŸer konularda çalışmalar yapmak.