Ana Sayfa
Duyurular
Osark 2022

OSARK 2022

Ä°lki 14-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Sakarya'da düzenlenen Uluslararası Osmanlı AraÅŸtırmaları Kongresi'nin (OSARK) ikincisi 17-20 Ekim 2018 tarihleri arasında Arnavutluk'un Tiran ÅŸehrinde icra edilmiÅŸti. Kongrenin üçüncüsü ise Ä°stanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından düzenlenecektir.

Kongrenin Amacı

Öteden beri yapılagelen muhtelif bilimsel çalışma ve etkinlikler Osmanlı tarihinin birçok yönünü aydınlatmış olmakla birlikte, daha çok ve daha kapsamlı incelemeler yapma zorunluluÄŸu bulunmaktadır. Hem bu zorunluluÄŸa binaen, hem de son yıllarda tarih ve ilgili disiplinlerde ortaya çıkan yeni açılımların Osmanlı tarihçiliÄŸi açısından sunduÄŸu imkânların deÄŸerlendirilmesi için yeni bilimsel çalışma ve etkinliklere ihtiyaç duyulduÄŸunu düÅŸünmekteyiz. OSARK 2022’nin temelde bu ihtiyaca cevap vermek üzere tasarlanmasına karar verilmiÅŸtir.

Osmanlı tarihçilerinin odaklandıkları zaman dilimi ve coÄŸrafyanın yanı sıra sınırları az çok belirgin kaynakları ve bu kaynakları ele alış biçimi ile kendini farklı alanlarda çalışan tarihçilerden ayrıştırmış olduÄŸunu söylemek mümkündür. Osmanlı tarihçileri diÄŸer taraftan da bir takım ilgili araÅŸtırma alanlarını neredeyse tümüyle farklı disiplinlerin (sanat tarihi, filoloji vb.) ilgi alanına terk edegelmiÅŸtir. Son yıllarda Osmanlı tarihi çalışmalarında gözlemlenen olaÄŸanüstü hareketlilik, çeÅŸitlilik ve ortaya çıkan yeni yönelimlerin de Osmanlı tarihi çalışmaları içerisinde daha fazla “ÅŸubeleÅŸme” eÄŸilimi doÄŸurduÄŸunu söyleyebiliriz. Bu durum disiplinler arası çalışmaların taşıdığı potansiyelin Osmanlı çalışmalarına yansıması olmakla birlikte alan içerisindeki farklı çalışma sahalarının birbirlerine yabancılaÅŸmasına, bir sahada elde edilen bilgi ve bulguların diÄŸerlerince ancak kısıtlı oranda takip edilebilmesi sonucunu doÄŸurmaktadır. Bu noktadan hareketle OSARK 2022’de Osmanlı tarihi alanında son yıllarda ortaya çıkan birikimin kuÅŸatıcı bir yaklaşımla ele alınması, alanla ilgili çalışmaların geleceÄŸine yönelik bir perspektifin sunulması ve bir yol haritasının oluÅŸmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Kongrenin Önemi

Dijital teknolojilerin beÅŸeri bilimler alanında getirdiÄŸi yeniliklerin Osmanlı çalışmalarına etkisi dolayısıyla önemli bir dönüm noktasında bulunmaktayız. Osmanlı tarihi alanındaki çalışmaların çoÄŸaldığı, çeÅŸitlendiÄŸi, farklı konu ve yönelimlerle zenginleÅŸtiÄŸi bir dönemde ortaya çıkan birikimin kapsayıcı bir biçimde kullanılabilmesi, farklı konularda uzmanlaÅŸan araÅŸtırmacıların tecrübe ve birikimlerini birbirleriyle paylaÅŸmasına baÄŸlıdır. YaÅŸamakta olduÄŸumuz bu dönüÅŸümün sunduÄŸu imkânlar ve taşıdığı risklerin yanı sıra kültür, entelektüel, ÅŸehir, yeni diplomasi, yeni askeri tarih vs. tarihçilik yönelimlerinin Osmanlı tarihçiliÄŸi açısından taşıdığı potansiyel ve Osmanlı tarihçilerinin geleneksel kaynaklarının bu alanlarda sunduÄŸu imkânların ele alınarak yeniden deÄŸerlendirilmesi de önem arz etmektedir.

Bu bakımdan kongre düzenleme kurulu inisiyatifiyle sempozyum kapsamında belirlenen konularda çalıştay ve özel oturumlar düzenlenecektir. "Bu özel oturumlar da baÅŸvuruya açıktır." Ayrıca ilgi duyan araÅŸtırmacıların özel oturum düzenlemek üzere baÅŸvuruda bulunmaları da teÅŸvik edilmektedir.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Ä°hsan FAZLIOÄžLU’nun yapacağı “17. ve 18. Yüzyıllarda Nazari DüÅŸünce” baÅŸlıklı oturumda “yeni bilimin” Osmanlı’ya giriÅŸ süreci ve ilgili tartışmalar ile disiplinlerarası problemlerin ele alınması hedeflenmektedir. “Nazari Ä°limler EÄŸitimi ve Müfredatlar” baÅŸlıklı oturumda ise kuruluÅŸtan son döneme kadar mantık, felsefe ve kelam gibi disiplinlerde metin okuma ve tedris pratikleri üzerinde durulacaktır. Bu oturumlarda Osmanlı tarihi araÅŸtırmalarının son zamanlardaki en dinamik konularından olan entelektüel tarih alanındaki birikim deÄŸerlendirilecek ve bu alandaki çalışmaların geleceÄŸine yönelik bir perspektif oluÅŸturulacaktır.

Akademik KoordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Selim KARAHASANOÄžLU'nun yapacağı "Osmanlı Literatüründe Ben-Anlatıları" baÅŸlıklı oturumda günlük, hatırat, otobiyografi türünden metinler incelenecektir. "Bir Lale Devri Masalı" baÅŸlıklı oturumda ise Osmanlı tarihyazımında Lale Devri paradigmasının eleÅŸtirel bir okuması yapılacaktır.

Akademik KoordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Arif BÄ°LGÄ°N’in yapacağı "Osmanlı Yemek Kültürü" baÅŸlıklı oturumda; tedarik, dağıtım ve tüketim çerçevesinde gıda maddeleri, yemekler, yemek âdâbı, yemek ve sembolizm, mutfak araç-gereçleri ve çeÅŸitli toplum kesimlerinin beslenme alışkanlıkları ele alınacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Adem ÖLMEZ’in yapacağı “Maarif Çalışmaları” baÅŸlıklı oturumda, Osmanlı maarifine dair yapılan çalışmaların geldiÄŸi nokta ve yeni yönelimler ele alınacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Mücahit KAÇAR’ın yapacağı “Osmanlı Belagat GeleneÄŸine Yeniden Bakmak” baÅŸlıklı oturumda, Osmanlıların belagat sahasındaki katkıları ve bu ilmin TürkçeleÅŸtirilmesi çerçevesinde tebliÄŸler sunulacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Prof. Dr. Sadık YAZAR'ın yapacağı "Osmanlı Dönemi Tercüme Anlayışı" baÅŸlıklı özel oturumda, bakir bir araÅŸtırma sahası olan Osmanlı dönemi dil ve kültür sahasındaki sözlü ve yazılı aktarımların kültüre ve zamana özgülüÄŸünü merkeze alan bildiriler sunulacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. Yunus UÄžUR’un yapacağı “Dijital Osmanlı Çalışmaları” baÅŸlıklı oturumda, yeni bir alan olmakla birlikte uluslararası akademik camiada ilginin hızla artmakta olduÄŸu dijital beÅŸeri bilimler ve özellikle dijital tarih Osmanlı tarihi baÄŸlamında tartışılacaktır. Oturumda geniÅŸ coÄŸrafyaya ve uzun zamana yayılan imparatorluÄŸun büyük verisinin analizi açısından dijital beÅŸeri bilimlerin taşıdığı potansiyeli, bu alana ait yaklaşım ve yöntemler ile yapılmakta olan çalışmaların deÄŸerlendirilmesi ve bunların Osmanlı tarihçiliÄŸine etkisinin ele alınması planlanmaktadır. Bu oturumda ayrıca dijital Osmanlı çalışmaları örnekleminde dijital tarihinin imkanlarına, eÄŸitimine, sorunlarına ve geleceÄŸine dair fikir ve uygulama önerilerinin oluÅŸması amaçlanmaktadır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. Kenan YILDIZ’ın yapacağı "Terekeler Neyi Derler?" baÅŸlıklı oturumda, maddi kültür, yaÅŸam tarzı, servet, tüketim, demografi, miras vb. konularda araÅŸtırma yapan tarihçilerin ilgisini çeken tereke kayıtlarının mevcut çalışmaların ötesinde sunduÄŸu imkanların tartışılması amaçlanmaktadır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. M. Talha ÇÄ°ÇEK'in yapacağı “Osmanlı Son Döneminde Arap AÅŸiretleri” baÅŸlıklı oturumda, Modern dönemde aÅŸiretlerin toplumsal durumu, imparatorluk-aÅŸiret iliÅŸkileri, çöl bölgesi ile tarımsal alanlar ve ÅŸehirler arasındaki iliÅŸkiler gibi konularda tebliÄŸler içerecektir.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. Berat AÇIL'ın yapacağı “Osmanlı Dönemi Kitap Kültürü” baÅŸlıklı oturumda, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde (özellikle Almanya ve Avusturya) son dönemlerde hayli raÄŸbet gören Osmanlı yazma kültürünün muhtelif vechelerine  dair bildiriler sunulacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Dr. ÖÄŸr. Üyesi Elif BAGA’nın yapacağı “Klasik Ä°lim GeleneÄŸinde Uygulamalı Bilimlerin Teorik Altyapısı” baÅŸlıklı oturumda, Osmanlı klasik döneminde uygulamalı matematik, mühendislik, astronomi, bilimsel aletler, tıp vb. uygulamaların dayandığı teorik arka plana dair tebliÄŸler sunulacaktır.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Dr. ÖÄŸr. Üyesi Zehra BÄ°LGÄ°N’in yapacağı “Osmanlı ModernleÅŸmesinde Toplumsal ve Kültürel Bir Faaliyet Olarak Bilim” baÅŸlıklı oturumda, modernleÅŸme sürecinde önemli bir yer tutan bilim merkezli dönüÅŸümlerin Osmanlı kültürel ve entelektüel ortamı ile iliÅŸkileri ele alınacak, bilimde modernleÅŸme toplumsal yönüyle birlikte incelenecektir.

Akademik koordinatörlüÄŸünü Doç. Dr. Mustafa YAVUZ'un yapacağı “Canlı Bilimleri Tarihi ve Felsefesi” baÅŸlıklı oturumda,  baÅŸlangıcından yirminci yüzyıla kadar yürütülen tıp, eczacılık, tarım, veterinerlik, saÄŸlık hizmetleri, bitki bilimi ve hayvan bilimi gibi canlı biliminin tüm dallarında nazari, ameli ve(ya) tatbiki çalışmalara dair tebliÄŸler sunulacaktır.

Kongre Takvimi

Özetlerin Gönderilmesi için Son Tarih: 15 Mart 2022

Kabul Edilen tebliğlerin ilanı: 15 Haziran 2022

Kongre Programının İlanı: 1 Ağustos 2022

Kongre Tarihi: 7-9 Eylül 2022 (ÇarÅŸamba, PerÅŸembe, Cuma)

Ä°letiÅŸim e-mail: osark.medeniyet@gmail.com

Ä°rtibat telefonu: (+90) 216 280 26 33

Detaylı bilgi için tıklayınız

Etiketler :

OSARK2022,

OSMANLIARAÅžTIRMALARI,

OTTOMANSTUDIES,

OSAMER,

FotoÄŸraflar