Tarih yazımında önemli bir etki oluÅŸturan "Dijital DönüÅŸ" bireysel araÅŸtırmaların ötesinde, disiplinler arası bir ortamda teknolojik geliÅŸmeleri akademik araÅŸtırmanın parçası haline getirerek yeni imkanlar oluÅŸturmaktadır. ArÅŸiv belgelerinde, metinlerin ve mekânların "yeniden keÅŸfini" saÄŸlayan dijital araçlar, tarihsel çalışmalarda farklı ve çok katmanlı araÅŸtırma sorularının ortaya çıkmasına olanak saÄŸlamaktadır. Bu seminerde Dijital BeÅŸeri Bilimlerin bir kolu olan Dijital Tarih kapsamında mekân ve metinler üzerine yapılan çalışmalar incelenecek ve beÅŸeri bilimler araÅŸtırmalarında yeni metodolojiler tartışılacaktır.
OSAMER KonuÅŸmaları 3: Mekân ve Metin Arasında Dijital Tarih baÅŸlıklı etkinliÄŸimiz 4 Ocak 2023 saat 14.00'de Sakarya Üniversitesi Ä°nsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A blok Z07 nolu sınıfta gerçekleÅŸecek.
Fatma AladaÄŸ
Lisans derecesini Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde, yüksek lisans derecesini ise aynı üniversitesinin Tarih programında "Cities and Administrative Divisions of the Ottoman Empire in the Early 16th Century: A Case Study for the Application of Digital History to Ottoman Studies” baÅŸlıklı tezi ile aldı. Freie Universität Berlin ve Oxford Üniversitesi'nde staj ve asistanlık yaptı. Birçok dijital beÅŸeri bilimler ve kültürel miras projelerinde dijital haritalama, dijitalleÅŸme, web ve veritabanı tasarımı kapsamında araÅŸtırma asistanı ve koordinatör olarak görev aldı. Osmanlıca arÅŸivler odağında TRANSKRIBUS yapay zekâ altyapısı ile otomatik metin tanımlama ve TEI ile Osmanlıca metin kodlama üzerine çalışmalar yürütmektedir. BaÅŸlıca çalışma alanları dijital beÅŸeri bilimler, dijital tarih ve Osmanlı ÅŸehir tarihini kapsar. Leipzig Üniversitesi'nde sürdürdüÄŸü doktora çalışması, dijital ÅŸehir tarihi kapsamında 19.yüzyıl Ä°stanbulu'nun mekânsal analizine odaklanmaktadır. Digital Ottoman Studies Platformu'nun kurucusudur ve koordinatörlüÄŸünü yürütmektedir.