Ana Sayfa
Etkinlikler
Osamer Konuşmaları

OSAMER Konuşmaları 2: 19.yüzyılın Transimperyal Bağlantı Noktaları: Tekkeler

19. yüzyıl Ä°stanbul tekkeleri ÅŸehrin hemen her mahallesinde yer alan kurumlardır. Bununla birlikte çevrelerinde bulunan halk ile irtibatlarının yanında uzak coÄŸrafyaları da ÅŸehre getirme kapasiteleri vardır. Her bir tekke neÅŸ'et ettiÄŸi köken ÅŸehirle ve yayıldığı coÄŸrafya ile de iliÅŸkilidir. Bu iki coÄŸrafi bölge de tekkeler aracılığı ile Ä°stanbul ile irtibatlanmaktadır. Bu vesile ile Ä°stanbul'un doÄŸrudan ve tekkeler aracılığı ile irtibatlandığı yeni bir coÄŸrafya ortaya çıkmaktadır.

Tekkelerin ÅŸehirlerle bu denli yoÄŸun iliÅŸkisine odaklanacak bu sunum, Ä°stanbul ölçeÄŸinde tekkelerin mekansal dağılımları ve ÅŸehirle olan etkileÅŸimini konu alıyor.  

Dr. ÖÄŸr. Üyesi BüÅŸra ÇakmaktaÅŸ’ın moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸecek etkinliÄŸimiz Serpil Özcan’ın katılımıyla 21 Aralık ÇarÅŸamba saat 14.00 Ä°nsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A Blok Z07 nolu sınıfta gerçekleÅŸecek.

Serpil Özcan

Yüksek lisansını Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi, Åžehir Çalışmaları bölümünü “XIX. Yüzyıl Ä°stanbul Tekkeleri ve Mekânsal Konumlanışları” adlı teziyle tamamladı. Özcan, Marmara Üniversitesi YakınçaÄŸ Tarihi Anabilim Dalı’nda 19. yüzyıl Osmanlı sosyal ve ÅŸehir tarihi baÄŸlamında Ä°stanbul tekkelerinin aÄŸ analizleri konusunda doktora çalışmasına devam etmekte ve Digital Ottoman Studies Platformu'nda editör olarak yer almaktadır.